Ex interiors

Triodos Bank - De Reehorst

Meer informatie

Project Triodos Bank - De Reehorst
Locatie Driebergen/Zeist
Opleverdatum September 2019
Opdrachtgever Triodos Bank
Architect Rau Architecten
Oppervlakte 12.500 m2

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank staat op Landgoed De Reehorst en is optimaal ingepast in de omgeving. Het gehele landgoed is ontwikkeld volgens de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn. Triodos Bank op landgoed De Reehorst moet dé werk- en ontmoetingsplek worden voor iedereen die geld als middel ziet om positieve impact te genereren.

Bij de ontwikkeling van het gebouw voor Triodos Bank stond het creëren van een werkomgeving waar mensen zich als vanzelfsprekend verbonden voelen met elkaar, het landgoed en de natuur centraal. Een opdracht met een missie: een gebouw met ruimtes ontwerpen dat verder gaat dan de ontwikkeling van een modern kantoorgebouw, namelijk door een omgeving te realiseren waarbij hoofd en hart verbonden zijn en een vanzelfsprekende verbinding met de natuur gemaakt wordt en bewust wordt omgegaan met hulpbronnen. De ambitie en de waarden van de Triodos Bank gaan over de vraag wat is geld? En hoe vertaal je deze waarde van geld in positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen? Hoe ontwerp je een gebouw waarin duurzaamheid, ondernemerschap, transparantie en uitmuntendheid zichtbaar zijn gemaakt en de missie en visie van Triodos Bank als vanzelfsprekend voelbaar zijn? Het gaat over bewustzijn en gaan staan voor het creëren van  “bezielde architectuur” waar intrinsieke menselijke waardes weer ‘terug’ voelbaar worden. Streven was het realiseren van een ‘gesamtkunstwerk’ waarbij optimaal werd samengewerkt met alle overige adviseurs zoals constructeur Aronsohn, de adviseurs Deerns, DGMR, BBN, de landschapsarchitecten van Arcadis en bouwbedrijf J.P. van Eesteren en zijn onderaannemers.

Van landgoed naar goed land
Het nieuwe kantoorgebouw is optimaal ingepast in het landgoed. Bij aanvang van de ontwerpfase zijn diverse onderzoeken uitgevoerd op het gebied van ecologie, cultuurhistorie, archeologie, bomen, bodem, water en verkeer. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn meegenomen in de uitwerking van het ontwerp. Zo is bij het bepalen van de plaats van het gebouw rekening gehouden met de vliegroutes van vleermuizen op het landgoed door een minimale afstand van tien meter tot de bosrand aan te houden. De hoogte van het gebouw is beperkt tot 25 meter, rekening houdend met de boomgrenzen in de directe omgeving van het gebouw. Het gebouw is onderverdeeld in drie torens. Het gedeelte van het gebouw het dichtst bij de zichtlijnen van het landgoed is één verdieping hoog. Richting de bosrand loopt het gebouw op in hoogte tot maximaal vijf verdiepingen. De kern van het gebouw is gemaakt van hout, wat uniek is in Nederland. De groendaken hebben een waterbufferende werking. In de zomer heeft het groendak een verkoelende werking. Daarnaast bevordert het groendak het welzijn van o.a. insecten. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt in het gebouw voor het doorspoelen van toiletten.

De houten ‘kathedraal’
Het gebouw kent geen duidelijke voor- of achterzijde. De natuurvriendelijke voetpaden leiden de passant en medewerker naar de twee entrees. Eenmaal binnen komt de transparantie van het gebouw en de bijzondere houten constructie tot uiting. De volledig glazen gevel reikt van vloer tot vloer waardoor het natuurlijke daglicht tot diep in het gebouw kan binnendringen en er een sterke relatie met het landschap is. Per gevelstramien kan een verdiepingshoog raam worden geopend, hetgeen het contact met het omringende landschap nog indringender maakt zonder de regeling van het binnenklimaat te verstoren. Vides creëren visuele verbindingen tussen de verschillende verdiepingen. De spiltrappen die in de vides staan, verbinden de verdiepingen en vormen korte doorsteken die het gebruik van de trap op een natuurlijke manier stimuleren. Zowel de vormgeving als het materiaal- en kleurgebruik binnen het gebouw halen hun directe inspiratie uit het landschap. Door de genuanceerde kleurkeuze van materialen steken de houten constructieonderdelen visueel af tegen de rest. De houten constructie is direct zichtbaar in de vorm van gelamineerde spanten en houten kernen. De eveneens houten verdiepingsvloeren worden gedeeltelijk gecamoufleerd door de houten sporen en de daarboven gelegen klimaatplafondelementen. De begane grond heeft een grote verdiepingshoogte waardoor er een associatie met een ‘kathedraal' ontstaat bij het waarnemen van de houten spanten die rondom de volledig houten kernen zijn geplaatst. Om de transparantie van de werkvloeren en de relatie met het landschap maximaal tot zijn recht te laten komen, zijn speciale werkruimten gescheiden door middel van transparante scheidingswanden, die aan zeer hoge geluidseisen voldoen. Daar waar echter ook visuele privacy gewaarborgd moet zijn, worden transparante wanden vervangen door dichte wanden.

Functie, vorm en materiaal
De nieuwe werkomgeving wordt een ontmoetingsplek voor mens en natuur en zal alleen maar rijker worden door de toenemende sociale cohesie. Niet alleen de functie van de gebouwen, maar ook de architectuur en het interieur zullen hieraan bijdragen. Het Triodos kantoor loopt hierin voorop als ‘ontmoetingsgebouw’ waarbij het samenspel met de natuur en spontane ontmoeting tussen medewerkers en bezoekers zich als vanzelfsprekend ontvouwt. Het biedt een combinatie van werken en ontspannen, van observatie en concentratie. Mensen ontmoeten elkaar in een informele sfeer, om te brainstormen en ideeën uit te wisselen of om geconcentreerd aan projecten te werken. De werkomgeving richt zich niet langer op activiteiten in, maar op de gebruikers. Hiervoor is de begane grond het publiekstoegankelijke deel. Op de 1e verdieping bevindt zich de samenwerkvloer met een diversiteit aan werkplekken gericht op de interne ontmoeting van medewerkers van de bank. De overige werkplekken voor de medewerkers van de bank komen in de drie torens met een adembenemend uitzicht over het landschap.

Het interieurontwerp is geïnspireerd op de schoonheid van de omringende natuur, de ritmiek van de landschapskamers in het landgoed en de vliegroutes van de vleermuizen. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving. De houten kernen en plafonds geïnspireerd op de vorm van de paddenstoel benadrukken de natuur van buiten en leiden tot een geïntegreerde verfijning in het gebouw. De linnen afwerking op de wanden zorgt niet alleen voor een optimale akoestiek maar geeft het interieur tevens een matte en zachte uitstraling. De kleur en uitstraling van het toegepaste betonciré refereert naar het bruin in het landgoed. Door materialen te selecteren op hun echtheid is er een extra dimensie aan het gebouw toegevoegd, waarmee een geïntegreerd ontwerp is ontstaan dat bijdraagt aan de rust en sereniteit in het gebouw. De keuze voor zo min mogelijk materialen, resulteert in een maximale beleving van het grotere geheel.

Duurzaam ontwerp                                                                            
Duurzaam ontwerpen is dé basis voor een succesvolle leef- en werkomgeving. Essentieel daarin was het vooropstellen van het welzijn van de mens. Naast het behalen van het BREEAM Outstanding certificaat is er als basis voor het circulaire ontwerp gebruik gemaakt van het Life Cycle System. Dit speciaal voor Triodos Bank ontwikkelde wiel diende als een innovatieve meetlat. Onderwerpen als economie, energie, mobiliteit, historie, water, consumptie, biodiversiteit, materialen, mens, gebruik (het nieuwe werken) en gebouwen zijn als uitgangspunten tijdens het ontwerpproces genomen om de juiste keuzes te kunnen maken in het waarmaken van de gestelde ambities. Het resultaat is een gebouw met een energieneutrale huisvesting, dat voldoet aan de allerhoogste gezondheidseisen van de verwerkte materialen. Een gezonde luchtkwaliteit, daglicht en een aangenaam thermische en akoestisch comfort zijn de uitgangspunten geweest voor een goede werkomgeving. Oude beelden zijn los gelaten om een circulair ontwerp te realiseren, waarbij het ging om perfectie versus imperfectie. We daagden onszelf uit om op een creatieve manier bestaande producten of materialen te transformeren en te combineren met regionale of gerecyclede grondstoffen om zo een omgeving te creëren waar mensen zich vrij kunnen bewegen en zich geborgen voelen. Het gebruik van natuurlijke en zuivere materialen maakt dat het gebouw voelbaar ademt en hiermee de verbinding tussen hoofd en hart is gelegd.

Unieke samenwerking
Het ontwerpteam is aan de slag gegaan in opdracht van Triodos Bank. EDGE heeft het complete proces gefaciliteerd. Aannemer is J.P. van Eesteren en installateur is Bosman Bedrijven. Tot slot zijn Arcadis en Copijn betrokken als tuin- en landschapsarchitecten en bomenspecialist. Op 25 november nemen de medewerkers van Triodos Bank hun intrek in het gebouw.

 

Fotografie: Bert Rietberg

In opdracht van Triodos Bank en ontwikkelaar EDGE ontwierpen wij met RAU Architecten en Arcadis  een volledig remontabel, houten ‘kathedraal’, die wereldwijd de toon zet op circulair en duurzaam gebied. Het creëren van een werkomgeving waar mensen zich als vanzelfsprekend verbonden voelen met elkaar, het landgoed en de natuur stond hierbij centraal.

button