Ex interiors

ABN AMRO Circl paviljoen

Meer informatie

Project ABN AMRO Circl paviljoen
Locatie Amsterdam Zuidas
Opleverdatum september 2017
Opdrachtgever Vermaat Groep
Architect Architekten Cie.


Banken gemaakt van oude Auping matrassen en leer afkomstig van Nederlandse koeien. Vloeren samengesteld uit sloophout of transparante wekpotten in hoge wanden, alles in het ABN AMRO paviljoen Circl ademt circulariteit uit. Circl is dé nieuwe ontmoetingsplek voor bedrijven, personeel en organisaties met een duidelijke ambitie: de transitie naar een circulaire economie versnellen.


Verbinden van het exterieur met het interieur
In 2016 gingen Vermaat Groep (horeca exploitant) en Ex Interiors (interieur architectenbureau) samen de uitdaging aan om een vernieuwend concept te bedenken voor het restaurant op de begane grond en de rooftopbar op de eerste verdieping van het paviljoen. Dit bleek echter niet de grootste uitdaging, de volgende stap was om verbinding te creëren tussen het exterieur van het gebouw en het interieur van de kelder en de begane grond, ontwikkeld door resp. de Architekten Cie en Doepelstrijkers. Vanuit deze gelaagdheid zocht Ex Interiors naar een verbinding met het horecaconcept en de bezoekers.
Het lijnenspel, de routing en logistiek moeten vloeiend in elkaar overlopen. Om de lengte van het gebouw te doorbreken en synergie met de bewegende delen te creëren, zijn er stalen frames in het restaurant geplaatst met opstellingen, die naar wens kunnen worden aangepast. Het centrale frame met de grote ronde tafel en de lange lunchtafels rondom het buffet vormen een kloppend hart in het restaurant.

Wereld van circulair eten en drinken
Op de begane grond van het paviljoen vind je Circl Restaurant, waar je dagelijks terecht kunt voor diner, lunch of een informele borrel. In het restaurant wordt er gekookt vanuit het principe ‘reduce, re-use en no waste’. Men werkt hoofdzakelijk met lokale seizoensproducten en koopt zodanig in dat wat er overblijft een nieuwe bestemming krijgt.

Transparantie over de herkomst van producten en de manier van bereiden is tevens vertaald in het interieur. De keuken is open en biedt bezoekers de kans om te zien en ervaren hoe er gekookt wordt.
In het restaurant staan hoge wanden met gevulde wekpotten en flessen siroop als symbool voor het bewust omgaan met onze grondstoffen.

Ook bij de aankleding van het restaurant hebben bestaande materialen een tweede leven gekregen.
Zo is er gebruik gemaakt van stoelen van ontwerper Dirk van der Kooij, geproduceerd van oude koelkasten. Ook de leren banken kennen een bijzonder verhaal. Oude matrassen van Auping zijn gerevitaliseerd en bekleed met zo duurzaam mogelijk geproduceerd leer van biologische Nederlandse koeien. De looiing van het TLC-leer is chroom- en aldehydevrij.

Circl Rooftopbar vind je op bovenste verdieping, grenzend aan de daktuin van het paviljoen. Overdag worden er bijzondere theeën geserveerd, terwijl je ‘s avonds terecht kunt voor een ontspannen borrel. Het interieur laat zich het beste omschrijven als een groene oase van rust, die in nauwe verbinding met buiten staat. Je wordt omringd door verse bloemen en planten, die centraal in het uitgiftepunt staan en in hoge kasten achter matglas geplaatst zijn.

In de bar tref je geen tafels en stoelen aan, maar lage lounge elementen in diverse groentinten.
De hoezen zijn verwisselbaar en hierdoor eenvoudig te reinigen of te vervangen. Door de elementen op te bouwen uit verschillende lagen kunnen alle gebruikte materialen worden vervangen of recycled aan het einde van de levensduur.

Met Circl is een nieuwe plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden gecreëerd.
Het heeft geleid tot een intensieve samenwerking tussen alle partijen en een niet vanzelfsprekende zoektocht naar circulariteit, waarin alle gebaande paden herzien moesten worden.

Fotografie: Alexander van Berge

Het ABN AMRO Circl paviljoen: de verwezenlijking van een droom om de toepasbaarheid van de circulaire economie aan te tonen en de wereld een klein beetje beter te maken.

Ex Interiors heeft het ontwerp gemaakt voor Circl restaurant op de begane grond en Rooftopbar op de eerste verdieping.

button