Ex interiors

Christelijk Lyceum Veenendaal

Meer informatie

Project Christelijk Lyceum Veenendaal
Locatie Veenendaal
Opleverdatum 2020
Opdrachtgever Christelijk Lyceum Veenendaal
Architect NOAHH architects
Oppervlakte 7000 m2

Het Christelijk Lyceum in Veenendaal bestaat uit een drietal gebouwen. De nieuwbouw wordt gevormd door een drie-laags volume met een atrium als sociaal hart, en wordt geflankeerd door twee gerenoveerde bestaande gebouwen: het voormalige theorie- en praktijkhuis. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen wordt de identiteit van de campus en de aansluiting op de buurt en de Kerkewijk versterkt.

De keuze om een gedeelte van de betonconstructie van de bestaande gebouwen te laten staan en opnieuw te gebruiken is een hele bewuste. Van de gesloopte delen wordt bijvoorbeeld het betongranulaat hergebruikt in de nieuwbouw. Ook komen allerlei bestaande gebouwdelen duidelijk terug in de nieuwbouw; de vroegere iconische gevel vormt nu het ‘decor’ voor de nieuwbouw.

Door toevoeging van het centrale atrium in de nieuwbouw worden de twee bestaande flanken ontdaan van verkeersruimte en vervolgens veel efficiënter en flexibeler ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor leerlandschappen. Op deze inspirerende plek kunnen leerlingen op verschillende manieren leren en werken. De trappen zijn als leerlandschappen multifunctioneel inzetbaar; ze kunnen gebruikt worden voor voorstellingen, bijeenkomsten, ouderavonden, ze functioneren als leerplekken en tegelijkertijd kan de trap bij de aula getrokken worden als pauzeruimte. De praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science krijgen een duidelijk gezicht aan dit centrale atrium en geven de leergebieden een duidelijke eigen identiteit.

Op de locatie waar ruim vijftig jaar geleden het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende, wordt dit najaar een prachtig, toekomstgericht én (bijna) energieneutraal pand in gebruik genomen. Mét respect voor het verleden. Hergebruik, circulariteit en identiteit staan centraal in het ontwerp.

 

button