Ex interiors

Christelijke Hogeschool Ede

Meer informatie

Project Christelijke Hogeschool Ede
Locatie Ede
Opleverdatum april 2015
Opdrachtgever CHE
Architect Inbo Architecten
Oppervlakte 20.000 m2

een nieuw bruisend hart

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is in 2010 voor de zevende achtereenvolgende keer uitgroepen tot beste Hogeschool van Nederland. Naast het bieden van kwalitatief onderwijs wil de CHE ook in haar huisvesting een hoogwaardig kenniscentrum zijn voor circa 4000 studenten en 400 medewerkers.

Het hoofdgebouw van de CHE heeft de afgelopen 20 jaar een aantal snel opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingen doorgemaakt. Het gebouw ontwikkelde zich als een organisch groeiend dorpje met pleinen, straten en stegen. De structuur en helderheid van het gebouw zijn hiermee echter verloren gegaan. In ons ontwerp willen we het gebouw een nieuwe impuls en structuur geven, op een terughoudende maar efficiënte wijze.

De intensieve samenwerking heeft geleid tot een ontwerp waarin de CHE een nieuw bruisend hart krijgt. Met een beperkt aantal ingrepen in het volume maken we het gebouw transparant en uitnodigend. Het bestaande atrium wordt vergroot en krijgt een venster naar de omgeving. De koppeling van het atrium met een nieuwe entreefoyer creëert een binnenstraat waar onderwijs, ontmoeting en ontspanning op natuurlijke wijze bij elkaar komen. De opleidingen, ondergebracht in academies, krijgen elk een plek aan een wigvormige spil door het gebouw. Het nieuwe interieur geeft elke academie een eigen hart met eigen sfeer en identiteit. 

Door een loopbrug wordt een verbinding gemaakt met een nieuwe uitbreiding voor de CHE. De transparante nieuwbouw zal onderdak bieden aan twee academies en een algemene onderwijsruimte. Een kapel voor de opleiding theologie is in dit gebouw opgenomen als ‘baken’ voor de omgeving en representeert de christelijke identiteit van de hogeschool op gepaste wijze.

De CHE is centraal gelegen in een gebied dat zich ontwikkelt als de Kenniscampus Ede. De terreininrichting maakt ruimte voor ontmoeting in een ontspannen en groene omgeving welke kenmerkend is voor een echte campus. De CHE zal met dit ontwerp een voortrekkersrol innemen in de ontwikkeling van de Kenniscampus en zal het imago van Ede als onderwijsstad versterken.

NIEUWE ACADEMIE HARTEN Hogeschool Ede

Door een Europese aanbesteding is Inbo, in samenwerking met Ex Interiors, geselecteerd om dit kenniscentrum (ca. 20.000 m²) opnieuw vorm te geven en uit te breiden. Architect Jeroen Simons van Inbo en interieurarchitect Odette Ex van Ex Interiors werkten al eerder succesvol met elkaar samen voor onder andere de Hogeschool Utrecht.

button