Ex interiors

Achmea/Ontmoetingsgebouw

Meer informatie

Project Achmea/Ontmoetingsgebouw
Locatie Apeldoorn
Opleverdatum oplevering 2012
Opdrachtgever Achmea
Architect ADP Architecten
Oppervlakte 1e fase 48.016 m2/ 2e fase 45.430 m2

 

Op de uitlopers van Nederlands grootste natuurgebied de Veluwe is een innovatieve kantoorcampus verrezen voor verzekeraar Achmea. ADP architecten heeft de campus ontworpen en voor de verschillende functies gebouwvormen ontwikkeld, zoals een centraal ontmoetingsgebouw en omliggende kantoorgebouwen. Het interieurontwerp is in opdracht van ADP gerealiseerd door Ex Interiors BV, die voor 4000 medewerkers een origineel kantoorconcept vorm gaf. Uitgangspunt voor het ontwerp is Het Nieuwe Werken (HNW) waarop alle medewerkers zijn overgegaan. Beeldbepalende drager van het project is de Veluwe, met haar rijke kleurschakeringen.

 

HET NIEUWE WERKEN

De opdrachtgever heeft voor haar organisatie op gebied van ‘Het Nieuwe Werken’ het ‘Werkplek Concept’ (AWC) ontwikkeld. Dit houdt in: een eigentijdse, innovatieve invulling van het werkgeverschap, waarmee men talentvolle en ambitieuze medewerkers wil blijven aantrekken, behouden en ontwikkelen. Kernbegrippen van het AWC zijn: duurzaamheid, vertrouwen, respect en state of the art. Doelstelling is een werkklimaat te creëren, waarin je als medewerker met succes, plezier en in goede gezondheid kunt blijven werken en jezelf ontwikkelen. De campus geeft vorm aan deze ambitie met zijn verscheidenheid aan gebouwen, de diverse verbindingen met het landschap en de verschillende sferen in het interieur.

 

ONTMOETINGSGEBOUW

Het middelpunt van de campus is het ontmoetingsgebouw. Dit ronde gebouw is dé openbare entree- en ontmoetingsplek voor medewerkers en externen, met een vergadercentrum en een restaurant voor 2000 medewerkers.

In de entree van het ontmoetingsgebouw loopt het Veluws groen letterlijk het gebouw binnen in twee grote tuingebieden. Daartussen ligt de sculpturale entreebalie van beton waar bezoekers door een gastvrouw vriendelijk worden ontvangen. Op het bovenliggende niveau ligt trapsgewijs het restaurant. Dit is een grote ontmoetingsruimte met een uitgifte, een eigentijdse espressobar en een diversiteit aan werk- en overlegplekken. Hier kan geluncht en gewerkt worden en is het mogelijk een informeel overleg te organiseren. Voor formele lunchafspraken is een bar-brasserie ingericht waar men à la carte kan bestellen. Op het bovenste niveau is het vergadercentrum gesitueerd. Hier zijn 800 vergaderplaatsen beschikbaar voor overleg, presentaties en conference calls. Het vergadercentrum heeft grotere en kleinere vergaderzalen, die alle bereikbaar zijn vanuit een centrale foyer. Het circulatiegebied op deze verdieping is ook verblijfsgebied met zithoeken en overlegplekken. Door vides in de oranjerie en boven het restaurant is men ruimtelijk betrokken bij de rest van het gebouw. De verbinding met buiten wordt gevormd door lage, panoramische vensters en enkele grote balkons.

De kleuren en materialen van het interieur zijn, in lijn met het door ADP ontwikkelde concept, gezocht in de Veluwe zelf, met grijsgroen als basis en bruine, rode en gele kleuraccenten die verwijzen naar het bos, de bloemen en de zandgrond. Natuurlijke en tactiele materialen zoals betonlook en bezaagd eikenhout zijn toegepast in wanden en meubels. In het restaurant zijn wilgentakken ambachtelijk gevlochten als bekleding van de espressobar. Boven de tafels van het restaurant zweven opvallende rode armaturen. Het geheel voelt warm en uitnodigend aan.

Vanuit het ontmoetingsgebouw loop je via loopbruggen en door het groen naar de verschillende kantoorgebouwen (o.a. Bosgebouw, Logistiek gebouw, Deckgebouw, Bospaviljoens; totaal plm. 4000 werkplekken).

 

Fotografie: Alexander van Berge

ONTMOETEN, VERGADEREN, LUNCHEN

Het ontmoetingsgebouw van Achmea fungeert als een spin in het web als middelpunt van de Campus waar zowel medewerkers als externe elkaar gaan ontmoeten, met elkaar gaan lunchen en/of in vergadering gaan. Aansluitend op de Veluwe zijn in dit gebouw alle materialen en kleuren zeer nauwkeurig en toch verrassend op elkaar afgestemd. 

button