Ex interiors

Eosta

Meer informatie

Project Eosta
Locatie Waddinxveen
Opleverdatum 2018
Opdrachtgever Eosta
Architect Rau Architecten
Oppervlakte 3000

Eosta is distributeur van verse biologische en eerlijke groente en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente. Ze fungeert als innovatieve ketenregisseur voor meer dan duizend telers op zes continenten. Met hun "trace & tell" systeem Nature & More biedt zij consumenten complete transparantie bij biologische producten. Voedseltransparantie is erg belangrijk voor Eosta; want Verantwoordelijk, Samen en Authentiek zijn de kernwaarden die aan de basis liggen van hun innovatieve aanpak. Motto van Eosta is ‘where ecology meets economy’, wat precies past bij de circulaire aanpak.

Het ontwerp
Initiatief, ontmoeting, co-creatie, samen het verschil maken staan centraal binnen Eosta. Alle werkplekken worden gepositioneerd rondom de kernactiviteit van het bedrijf: de trading floor die zich op de begane grond bevindt in een groot, ruim en licht atrium. Hier staan de medewerkers van de afdeling inkoop en verkoop in contact met de hele wereld om de complexe internationale handelsketens te regisseren. De tradingfloor wordt omgeven door diverse overleg-, ontmoetings- en huiskamerplekken, inclusief houtvuur openhaarden. Vanaf de trading floor draait een brede tribunetrap in een natuurlijke ronde vorm naar de 1e verdieping. Het grote atrium verbindt beide werkvloeren. De trap vormt het hart van de onderneming en faciliteert belangrijke ontmoetingsmomenten. OAT - onder aan de trap, zoals dat bij Eosta heet, Bijvoorbeeld voor het dagelijkse 8 uur overleg waarin de laatste ontwikkelingen op wereldmarkt worden doorgenomen. Of als plek voor zeepkistmomenten, om successen te vieren, mensen in het zonnetje te zetten, jubilea te vieren. Tijdens deze momenten kunnen collega’s op de tribunetrap zitten, of over de reling van het atrium naar beneden kijken of zelfs gewoon op kantoor blijven zitten omdat OAT vanaf iedere plek in het kantoor zichtbaar is. Een groot glazen interactief projectiescherm, eveneens vanaf overal goed zichtbaar, faciliteert de informatievoorziening.

 De werkkamers op de 1e verdieping worden allemaal rondom het atrium en de trading floor gesitueerd. Alle kantoorgevels zijn van glas, de deuren van de kamers staan meestal open, zodat alle medewerkers met elkaar in verbinding staan. De iepenhouten tribunetrap loopt over in de ronde organisch gevormde balustrade van de vide, deels bestaand uit iepenhouten latten en deels uit glas.

 Op de 2e verdieping komt het restaurant. Hier komen medewerkers uit het kantoor en de loods samen om te lunchen. Aan het restaurant grenst een groot dakterras met daktuin, waar in de moestuinkruiden en kleine groenten voor het restaurant worden verbouwd. Ook zijn er plekken om buiten te lunchen of te overleggen.

Daarnaast zijn in het gebouw een aantal bijzondere voorzieningen opgenomen, zoals diverse open haarden, ruimtes voor powernaps, meditatie en ontspanning en een bibliotheek, wat illustreert dat Eosta een bijzondere werkgever is.

De uitvoering
Ook over de toekomstige uitvoerder had Volkert Engelsman al duidelijke ideeën: de uitvoerder moet circulair kunnen bouwen, kennis hebben van circulaire materialen en open staan voor nieuwe businessmodellen. De keuze van Eosta voor Logge Circulair werd uiteindelijk gemaakt omdat beide organisaties een visie delen. Een visie op de toekomst, hoe die wereld eruit moet zien en welke duurzame oplossingen er nodig zijn om de wereld te beschermen. Een gezamenlijke intrinsieke gedrevenheid om circulair ondernemen verder te ontwikkelen zodat deze missie werkelijkheid kan worden. Voor de bouw van het interieur wordt er, van ontwerp-tot aan bouwfase, volgens de principes ‘reduce, re-use and no waste’ gewerkt.

Circulair bouwen betekent een constante wisselwerking tussen opdrachtgever en leveranciers. Veel praten en overleg over materiaal en over circulaire businessmodellen.  Omdat deze manier van bouwen nog volop in transitie is, ontstaan er steeds voor nieuwe uitdagingen waar dan samen weer een oplossing voor bedacht wordt.

Circulair businessmodel
Een belangrijk aspect in het circulaire businessmodel is het concept ‘Product as a Service’. Gezamenlijk is er gezocht naar de toepassingsmogelijkheden: Of en hoe de overstap gemaakt kan worden van ‘in bezit nemen van producten’ naar ‘betalen voor het gebruik van het interieur’ (bruikleen). Dat is fundamenteel anders dan producten aankopen – zoals gebruikelijk is bij conventionele bouw. Logge krijgt hierdoor een compleet andere rol: Die verschuift van producent/interieurbouwer naar dienstverlener. Met het aanbieden van een dienst wil zij de prestatie van de producten en de goederenstroom blijven waarborgen. Zo worden de producten en grondstoffen teruggenomen aan het einde van hun levensduur en blijft de leverancier daar altijd verantwoordelijk voor. Reden is dat de leverancier waarde ziet in de grondstoffen die in het product zitten.

Middels een materialenpaspoort worden de grondstoffen die in een product/ bepaald materiaal aanwezig zijn inzichtelijk. Al deze grondstoffen worden opgenomen in een overzicht per product. Zo is van een product bekend welke grondstoffen erin zitten, hoe lang deze mee gaan, wat de restwaarde is en of en hoe vaak ze eventueel hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten. Van essentieel belang dus, zo’n paspoort.

 Enkele voorbeelden van pure circulaire materialen:
De bekleding van de trap en de vloer zijn beide gemaakt van iepenhout van Nederlandse bodem. Mooie bomen die toch gerooid moesten worden. Zo krijgt het hout een tweede leven. Naast het feit dat het Nederlandse hout mooi en sterk is, draagt deze werkwijze bij aan vermindering van transporten en CO2 uitstoot en dus aan een duurzamere wereld.

De open haarden worden geplaatst in een wand die is gemaakt van steenstrips die vervaardigd zijn van oud keramiek van bijvoorbeeld afgedankte wc-potten. Geen enkele steenstrip is gelijk, wat betekent dat uitstekend vakmanschap nodig om dit goed te plaatsen.

Eerste steen
In september 2017 is symbolisch de eerste steen van Eosta gelegd. De eerste steen is een stalen dodecaëder, die de kernwaarden van de onderneming bevat. Met de ceremonie maakte Eosta duidelijk dat het nieuwe gebouw meer is dan een economisch object: het moet een voorloper zijn op het gebied van de nieuwe, circulaire economie.

 

 

Ruim een jaar geleden ontmoeten we Volkert Engelsman, CEO van Eosta, voor een kennismakingsgesprek. Daarin legt hij bevlogen uit wat zijn ambitie is: Een circulair gebouw neerzetten. Voor het ontwerp van het gebouw werd Thomas Rau ingeschakeld. Het circulaire interieurontwerp en de uitvoering van het nieuwe kantoor en distributiecentrum hebben de signatuur van Ex Interiors en Logge Circulair.

button