Ex interiors

NPO Hilversum

Meer informatie

Project NPO Hilversum
Locatie Hilversum

NPO Radio 1 en Radio 4 
In de afgelopen jaren is de NPO getransformeerd van bestuursorganisatie naar een dynamisch en bruisend mediabedrijf. In het voormalige videocentrum zal het Radiohuis worden gehuisvest: redacties en studio’s voor alle radiozenders onder één dak.

Na ook de inrichting voor de ondersteunende diensten van de NPO te hebben ontworpen, is Ex Interiors ook gevraagd de kantoor- en studio omgeving van NPO Radio 1 en Radio 4 te ontwerpen.

Voor de beide zenders is elk een omgeving met een eigen karakter vormgegeven dat aansluit bij het specifieke karakter van de zenders: Radio 1 als dynamische sport- en nieuwszender, radio 4 als klassieke muziekzender.

RADIO 1
Voor de inrichting van de radio 1 verdieping is aansluiting gezocht bij het ontwerp voor de NPO kantoren op de begane grond en eerste verdieping. Meanderende wanden zorgen ervoor dat de lange gang met kamertjes is getransformeerd naar een diversiteit aan werk- en overlegplekken. Op deze manier ontstaan gebieden die genoeg rust en concentratie bieden aan de diverse teams (zenderredacties, staf en zendermanagement), maar ook zorgen voor onderling contact door open zichtlijnen. Voor de redacties is het van belang dat er korte loop- en zichtlijnen zijn naar de studio’s en regieruimtes. Om ook een snelle doorsteek te creëren naar de NOS nieuwsredactie (één van de hoofdgebruikers van de zender), is de zogenaamde fastlane, een loopbrug gecombineerd met werkplekken, gerealiseerd tussen het NPO en NOS gebouw.

Naast de reguliere werkplekken zijn er natuurlijk ook diverse specifieke (audio-) ruimtes in het plan opgenomen, variërend van twee grote studio’s inclusief regieruimten, tot kleine spreekcellen waar programmamakers individueel opnames kunnen maken / voorbereiden. Deze ruimtes zijn in nauwe samenwerking met akoestisch adviseurs en studiobouwer ontworpen. Met veel precisie zijn de studio’s in het bestaande gebouw ingepast, rekening houdend met gewenste afmetingen, zichtlijnen, voorkomen van geluidsoverlast naar naastliggende kantoren etc.

RADIO 4
Voor de inrichting van de Radio 4 omgeving is van hetzelfde principe uitgegaan. Toch verschillen de verdiepingen van elkaar: waar Radio 1 een meer wereldse ‘bovenop het nieuws’ werkcafé sfeer uitstraalt, heeft de Radio 4 verdieping een meer ingetogen klassiek karakter, passend bij de zender. Ook is de Radio 4 studio geschikt voor een optreden door een klein muziekensemble.

 

Fotografie: Alexander van Berge 

De Nederlanse Publieke Omroep (NPO) is gevestigd in het voormalige filmcentrum op het Mediapark te Hilversum. Om het gebouw geschikt te maken voor de NPO is een efficiënte, transparante indeling gemaakt waar medewerkers zichtbaar mogen zijn en waar ruimte is voor samenwerken en ontmoeten.

button