“Circulariteit in een interieur vraagt om omdenken”
Bij Ex Interiors zijn wij pioniers van het eerste uur voor een circulaire wereld. Wij hebben de afgelopen 15 jaar aan mooie circulaire projecten mogen werken. Van het alom geprezen hoofdkantoor van Triodos Bank in 2019 tot het onderwijsgebouw van de Hogeschool van Amsterdam; het Jakoba Mulderhuis in 2021. Gelukkig ontstaat er elk jaar meer bewustzijn over het belang van een circulaire maatschappij. We zien bedrijven, instellingen en overheid steeds meer overschakelen naar circulariteit, en ook consumenten kiezen steeds vaker bewust voor duurzame producten. In onze ogen gaat dit helaas nog wel te langzaam.
Technisch circulariteit
Wat betreft de materialisering van interieurs, of dat nu een kantoorinterieur is een woonhuis, is het volgens Odette Ex ondertussen mogelijk om deze 100% circulair te bouwen. Technische circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. Om dit te realiseren dienen we dus demontabel te ontwerpen en te produceren en in te zetten op hergebruik en recycling van materialen.
Biologische circulariteit
Naast hergebruik en recycling van materialen zouden we ook in moeten zetten op het gebruik van secundaire of hernieuwbare grondstoffen. Biobased materialen vinden hun oorsprong in de natuur. Het zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals bijvoorbeeld hout, hennep en vlas. Het gebruik van deze biobased materialen in de bouw zorgt er voor een aanzienlijke CO2-reductie. Wij zouden graag zien dat het gebruik van deze materialen in de bouw wordt gestimuleerd. De belangrijkste actie om dit grootschalig voor elkaar te krijgen is het opzetten en opschalen van ketens van boeren, verwerkers en bouwers. Momenteel moeten veel biobased producten speciaal geproduceerd worden voor een project. Hier valt in de toekomst nog veel winst te behalen. Wanneer mensen leven in een omgeving met veel natuurlijke materialen voelen zij zich gezonder, productiever en gelukkiger.
Sociale circulariteit
De overgang naar een duurzame samenleving vergt een grondige systeemverandering, zowel van de maatschappij als de mens individueel. Circulariteit is daarin een goede grondhouding, maar belangrijker nog is de stap tot ‘omdenken’. Om anders te gaan kijken, oude waardes los te laten en de moed te hebben om afscheid te nemen van de eeuwige drang naar ‘meer’. We transformeren naar een samenleving waarin we holistische samenwerken en kennisdeling stimuleren. Dit leidt tot creatieve vernieuwingen en mooie samenwerkingen waarbij iedereen gefocust, geënthousiasmeerd en uitgedaagd wordt om het beste uit zichzelf te halen. Het gaat om het delen van waarden en tijd durven nemen in onze zoektocht van welvaart naar welzijn. Maar bovenal staat centraal de noodzaak de biodiversiteit op aarde te herstellen en de overgang naar hernieuwbare energie te omarmen.
Circulaire reis van Ex Interiors
“Circulariteit gaat over een nieuwe lifestyle waarin de mens terug in verbinding geraakt met de natuur.”
Hoe ontwerpen we een circulair interieur?
Een circulair interieur is een interieur dat ons leefmilieu niet verontreinigt, grondstofvoorraden niet uitput en klimaatneutraal opereert. Bij het ontwerpen van een circulair interieur proberen we zo min mogelijk nieuwe materialen toe te voegen. Circulariteit kent verschillende vormen, welke zich laten samenvatten in de 10 R’en.
Behouden
Allereerst gaan we uit van de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw en zijn interieurelementen. Het bestaande interieur wordt geïnventariseerd, waar nodig hergebruikt of herschikt, en door het strategisch toevoegen van nieuwe circulaire interieurelementen (volgens de 10R’en) wordt de belevingswaarde op een creatieve en relatief eenvoudige wijze sterk verbeterd.
Uitnemen
Overal waar het huidige materiaal niet gehandhaafd kan worden in het gebouw, wordt het uitgaande zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop gehouden. Hergebruik binnen het project heeft de voorkeur, anders hergebruik op andere locatie(s).
Meetbaar interieur
Bij het ontwerpproces en het inkoopproces worden de keuzes voor materialen, in samenwerking met toekomstige uitvoerende partijen, gewogen gemaakt. Het materiaal is zoveel mogelijk non-virgin, biobased, non-toxic en altijd met een zo hoog mogelijke toekomstwaarde.
Het interieur is meetbaar duurzaam door de tool INSIDE/INSIDE. Hét centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt gemaakt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. De tool is ontwikkeld door DGBC, NIBE en Ex Interiors. De tool kan gebruikt worden om keuzes in afwerkingsmaterialen en meubilair met elkaar te vergelijken doordat de tool inzicht geeft in de totale schaduwkosten.
De 10 R'en van circulariteit
Rethink
Het heroverweging en het omdenken.
Redesign
Herontwerpen. Voor een langere levensduur, betere modulariteit of duurzamere materialen.
Reduce
Verminderen. Het verbruik van grondstoffen reduceren.
Reuse
Het volwaardig hergebruiken van bestaande producten.
Repair
Het onderhouden en repareren van bestaande producten.
Refurbish
Renoveren of opknappen van bestaande producten en onderdelen vervangen.
Remanufacture
Nieuwe producten maken van oude producten of onderdelen hiervan.
Repurpose
Bestaande producten hergebruiken met een ander doel.
Recycle
Verwerking en hergebruik van materialen.
Recover
Herwinning en energieterugwinning uit materialen.
Circulaire projecten
WHAT IS N ‘EXT
Een circulaire wereld bereiken we niet alleen door bewust te kiezen voor circulaire materialen, maar ook om bewust te kiezen voor sociale circulariteit waar samenwerking en verbinding centraal staan.
Daarom richtte Odette Ex N’EXT op. Vanuit het besef dat alles in samenhang met elkaar verbonden is en vanuit het verlangen naar een nieuw collectief bewustzijn. Het is een samenwerking tussen ‘creatieve designactivisten’ die binnen het grotere geheel op zoek zijn naar antwoorden voor een nieuwe vorm van leefstijl in een verandering van tijdperk. Met toonaangevende Nederlandse denkers, designers en fabrikanten bediscussiëren we hoe we deze verandering teweegbrengen.
N’EXT probeert met dit initiatief een stapje richting een nieuwe toekomst te maken waarin het welzijn voor natuur en mens in balans zijn met elkaar. We willen anderen inspireren en aanzetten tot een andere manier van denken. Een circulaire leefomgeving begint namelijk bij sociale gedragsverandering. Door dingen samen te doen worden onze daden talrijker en versterken we het systeem.
N’EXT PRODUCTS
N’EXT Products zijn het resultaat van de samenwerking waarin modulariteit, flexibiliteit en circulair design vanzelfsprekende uitganspunten zijn. Hiermee probeert N’EXT een aanzet te geven aan een nieuwe manier van ontwerpen.
De producten die binnen N’EXT zijn ontstaan zijn:
1. FL’EX-BOX: een uniek co-working & co-living concept dat zich richt op welzijn, sociale interactie in verbinding met de natuur. Design: Odette Ex/Ex Interiors i.s.m. Verwol en Schadenberg Groep.
2. Green Cabinet: een modulair, flexibel plantenkast-systeem dat, door gevuld te zijn met natuur, een positief effect heeft op onze gezondheid en welzijn. Design: Odette Ex/Ex Interiors en Het Groenlab i.s.m. Lensvelt.
3. Plan-T-BOX: plantenpakketten in een box; beplanting die kan worden geleverd in drie voorgeselecteerde kleurstellingen in formaten S, M, L, en XL. Design: het Groenlab en Odette Ex/Ex Interiors.
4. Plan-T-AS: een multifunctionele, circulaire designtas voor kamerplanten en meer. Design: Odette Ex/Ex Interiors i.s.m. i-did.
5. Moduplus: een comfortabel, modulair zitsysteem, gericht op een lange levensduur door hergebruik. Design: Rofa, art direction Odette Ex/Ex Interiors.
6. Desso & Ex Nature: deze unieke tapijtencollectie vindt zijn inspiratie in pure doorleefde materialen en structuren uit de natuur. Design: Odette Ex/Ex Interiors i.s.m. Tarkett.
N’EXT is samenwerking tussen Ex Interiors, Lensvelt, Het Groenlab, Hieselaar, ROFA/Moduplys, Verwol, Schadenberg groep, I-did, Blooming Business, Restaurant Huis de Wiers en Tarkett.