Tandheelkunde Radboud UMC
Vervolg tekst
Op het Kliniekenplein zijn alle wachtruimtes meteen zichtbaar en ze worden omsloten door wachtbanken met een hoge rugleuning richting het plein. Zo ervaren wachtende patiënten zowel privacy als veiligheid. Om daarnaast de kans op angstgevoelens bij deze patiëntengroepen te voorkomen, zijn er geen directe Tandheelkundige referenties aanwezig. Op het Kliniekenplein bevindt zich tevens een restauratieve voorziening. Door over het uitgifte gebied een dakconstructie te maken hebben we een meer beschutte plek gemaakt op het plein.
Aan de kant van de hoogbouw is het Studiecentrum bereikbaar via een brug. Het Studiecentrum ademt de sfeer en identiteit van Tandheelkunde uit door het tonen van historische en moderne tandheelkundige apparatuur en technieken. Binnen het studiecentrum hebben we een aangenaam studielandschap met lichte en open studie- en overlegplekken gecreëerd.
Op de eerste en tweede verdieping ligt de onderwijspraktijk. Hier worden patiënten geholpen door studenten Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Op de derde verdieping ligt het skills lab en het onderzoekslaboratorium. Hier oefenen studenten technieken en ingrepen op zogenaamde ‘mock-ups’. Op al deze verdiepingen hebben we de gevelzijdes een eenduidig, helder, licht en gebalanceerd kleurenpalet gegeven terwijl de kernen extra krachtig in donkere kleuren zijn uitgewerkt, waardoor beide elkaar versterken.
Uit het jury rapport van de Nijmeegse Architectuurprijs 2017
“De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing …. De gedurfde keuze voor behoud is op een buitengewone manier uitgevoerd, waarbij steeds slim is gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie. Ook de manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest”.