Spring naar content

BPD Burgerweeshuis

Vervolg tekst

 

In de basis is er door Wessel de Jonge architecten voor gekozen om onderdelen te elimineren, die de beleving van het gebouw in de weg zaten. Zo is het originele karakter van het gebouw weer naar boven gebracht. Oorspronkelijke elementen, zoals het ruwe metselwerk en de natuurstenen vloer in de binnenstraat, de betonnen architraven en de lichtkoepels zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. Ook de originele kastenwanden, aanrechtbladen en wandarmaturen bleven behouden en vormen gezamenlijk de eerste laag voor het verdere ontwerp.

 

Nieuwe interieurlaag

Het Burgerweeshuis is ontworpen als een kleine stad; paviljoens en patio’s zijn gegroepeerd rondom een binnenstraat. In lijn met dit oorspronkelijke ontwerp is de binnenstraat ingericht als ontmoetingsplek voor de medewerkers en bevinden de werkplekken en vergaderplekken zich in de paviljoens. Om deze ruimtes vervolgens te transformeren tot een comfortabele werkplek is het interieur beschouwd als een nieuwe laag die aan het rijksmonument wordt toegevoegd.

Er is gekozen voor een strak en sober interieurontwerp dat naadloos aansluit op de strenge ritmes en maatvoering van de bestaande architectuur, waardoor een vanzelfsprekende eenheid is ontstaan. Door te kiezen voor neutrale, koele kleuren, wordt de oorspronkelijke architectuur versterkt. Nieuwe scheidingswanden zijn zo onzichtbaar mogelijk gedetailleerd en op de wanden zijn akoestische panelen in diverse kleuren aangebracht. De duidelijke kleuraccenten vormen een sterk contrast en geven een eigentijdse vertaling van het kleurgebruik uit de tijd van Aldo van Eyck.

Om de werkplekken de nodige (visuele en akoestische) beschutting te geven zonder de ruimtelijkheid van de architectuur te verstoren, zijn er schermen ontworpen die qua belijning refereren aan het oorspronkelijke vaste meubilair van het Burgerweeshuis. In de zitkuil zijn modulaire, leren zitelementen geplaatst, die aansluiten op de kleur van het aanwezige hout en bij de pure uitstraling van het beton.

 

BPD kunstcollectie

De BPD Kunstcollectie heeft een essentiële rol in de renovatie gespeeld. De collectie kenmerkt zich door kunst waarin ruimte en architectuur centraal staan. Dankzij een zorgvuldige selectie van de getoonde werken vindt er een bijzonder samenspel met de architectuur plaats, zowel binnen als buiten het gebouw. In nauwe samenwerking is de kunst afgestemd op het kleurgebruik in de diverse ruimten.

 

De renovatie van het Burgerweeshuis heeft laten zien dat ogenschijnlijk stugge gebouwen, opgetrokken uit sober beton en ruw metselwerk het verdienen een nieuw leven te krijgen. Door terug te gaan naar de essentie van het Burgerweeshuis, zijn Wessel de Jonge en Ex Interiors in staat geweest om de kracht en eenheid van het Burgerweeshuis te bewaren en tevens een eigentijdse invulling aan het gebouw te geven.