Het Gorlaeus Gebouw
Vervolg tekst
Dynamiek en rust
De nieuwbouw heeft een heldere kamvormige hoofdstructuur. Een centrale as fungeert als ruggengraat en verbindt de verschillende gebouwvleugels met elkaar. Deze opzet met bouwdelen en hoven maakt het mogelijk dat eenieder aan de gevel werkzaam is, met daglicht en uitzicht op de omgeving.
De centrale as is met zijn gebouwhoge-atria het dynamische en inspirerende hart van de faculteit. Het biedt ruimte aan evenementen en de gebruikers vinden er eenvoudig hun weg. Hier worden de verschillende deelgebieden van de faculteit verbonden tot één geheel en is er volop ruimte voor ontmoeting.
Collegezalen, practicumruimte, de bibliotheek en zelfstudieruimten geven in het interieur uitdrukking aan het veelzijdige karakter van de faculteit. In de zelfstudieruimten en bibliotheek is er rust en zorgt de uitkijk op de groene hoven voor een prettig verblijf. In de kantoorvleugels dragen de warme kleuren en materialen van samenwerkplekken en huiskamers bij aan een uitnodigende sfeer.
Herkenbaarheid
De gevel van het nieuwe bouwdeel aan het Rosalind Franklinplein is voorzien van een arcade. Door het front van de arcade een Voronoi-patroon te geven wordt deze sprekend. Het maakt de faculteit goed zichtbaar van veraf met een motief dat wordt gebruikt van computerwetenschap tot biologie. Achter deze façade bevindt zich de brasserie waar, bij mooi weer, men onder de arcade plaats kan nemen.
Tech ontmoet Touch
Door Odette Ex is in het interieurontwerp bewust gekozen voor een eenduidig palet om de heldere architectuur kracht bij te zetten. Tactiel materiaal- en kleurgebruik van vilt, hout en groen tinten met oranje en lichtblauwe accenten zijn het basispalet voor de algehele inrichting. Zowel voor de afwerkingen van alle schaalvormige informatiebalies, de diverse studieplekken, huiskamers, de collegezalen en de bibliotheek. Hiermee ontstaat een coherent beeld dat de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw intact laat, maar wel elk specifiek gebied voorziet van een warme uitstraling en het nodige comfort. Het ruimtelijk geheel krijgt daardoor de allure van een universitair ‘hotel’ waar men elkaar kan ontmoeten, studeren en inspireren. Het Gorlaeus Gebouw is daarmee een plek waar studenten zich ontwikkelen tot de generatie die de toekomst vormgeeft. En waar wetenschappers met hun onderzoek bijdragen aan de maatschappelijke oplossingen voor morgen.
Duurzaamheid
Fase 2 van het Gorlaeus Gebouw heeft, net als fase 1, het BREEAM certificaat ‘Very Good’ gekregen. Belangrijke maatregelen die zijn toepast zijn een warmte- en koudeopslag voor duurzaam verwarmen en koelen, 1.150 m² aan PV-panelen en hoge isolatiewaarden ter plaatse van gevel, dak en vloer om warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen.
Kunst
Voor de ingang van de faculteit is staat de Einsteinfontein van Vincent Icke. De uitvoering van de Einsteinfontein vormt een interessant eerbetoon aan Einstein. Door de beweging van het water te laten overeenkomen met de beweging van licht in een draaiend zwart gat, wordt een concept uit de algemene relativiteitstheorie van Einstein visueel gemaakt.
Boven de imposante trap hangt een speciaal ontworpen kunstwerk van Jos Agasi. The Cloud bestaat uit 529 panelen die het licht opvangen en op gekleurde wijze verspreiden.
De akoestische wand bij het lunchcafé in (uit fase 1) draagt de naam Silence Please Science Please en is ontworpen door Martijn Sandberg.