Spring naar content

Triodos Bank Landgoed de Reehorst

Vervolg tekst

 

De nieuwe werkomgeving is een ‘ontmoetingsgebouw’ waarbij het samenspel met de natuur en de spontane ontmoeting zich als vanzelfsprekend ontvouwt. De begane grond is publiekstoegankelijk met een grote entree/ontvangstruimte, een restaurant en een vergadercentrum dat een diversiteit aan vergaderplekken biedt. De indrukwekkende spiltrap is centraal gelegen en nodigt uit tot beweging in plaats van gebruik te maken van de liften. Op de 1e verdieping bevindt zich de samenwerkvloer met een diversiteit aan werkplekken gericht op de interne ontmoeting van medewerkers van de bank.  Er is een duidelijke verdeling in werkplekken tussen de binnen- en buitenring. Daar waar de overlegplekken aan de buitenring geplaatst zijn in nauwe verbinding met buiten, zijn de pantry’s en concentratieplekken aan de binnenring gesitueerd. De overige werkplekken voor de medewerkers van de bank zijn in de drie torens met een adembenemend uitzicht over het landschap. Ook hier is gekozen voor werkplekken georiënteerd op buiten en een functionele zone met o.a. pantry’s, belcellen en concentratiewerkplekken in de binnenring.

 

Een natuurlijk spel tussen binnen en buiten

Het interieurontwerp is geïnspireerd op de schoonheid van de omringende natuur, de ritmiek van de landschapskamers in het landgoed en de vliegroutes van de vleermuizen. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving. De houten kernen en plafonds geïnspireerd op de vorm van de paddenstoel benadrukken de natuur van buiten en leiden tot een geïntegreerde verfijning in het gebouw. Het vurenhout is bewerkt met een natuurlijke Sansin dat diep in de kern van het hout doordringt en het zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen. De ronde vormen van het gebouw brachten een extra uitdaging mee op het gebied van akoestiek. Als oplossing is er voor linnenwanden gekozen waardoor niet alleen de akoestiek is verbeterd, maar er tevens een bijzondere tactiliteit aan het interieur is toegevoegd. De verschillende uitgiften en koffiepunten zijn afgewerkt met beton ciré in een donkere aardetint, die refereert naar de kleur van chamotte(klei) en daardoor een verbinding legt met  de omgeving. Voor de houten vloer is gebruik gemaakt van hout geoogst op nabij gelegen landgoederen. Daar waar de houten vloer zich kenmerkt door een levendige uitstraling, vormt ze een mooi contrast met het sobere karakter van de betonnen vloer. Het ontstaan van mogelijke krimpscheuren past bij het algehele beeld van perfectie versus imperfectie.

Het vrijgekomen hout van het landgoed is tevens ingezet voor het vervaardigen van meubilair. Na een proces van hout verzamelen, selecteren en drogen is er een unieke range aan tafels ontworpen en heeft het hout zo een tweede leven gekregen. Voor het leer is gekozen voor de huiden van biologische Nederlandse koeien, waarvan niet alleen de herkomst traceerbaar is maar ook verzekerd is dat het looiproces chroom- en aldehyde vrij is. Door materialen te selecteren op hun echtheid is er een extra dimensie aan het gebouw toegevoegd, waarmee een geïntegreerd ontwerp is ontstaan dat bijdraagt aan de rust en sereniteit in het gebouw.

 

Circulariteit

Als basis voor het circulaire ontwerp is er gebruik gemaakt van het Life Cycle System. Dit speciaal voor Triodos Bank ontwikkelde ‘wiel’ diende als een innovatieve meetlat. Onderwerpen als economie, energie, mobiliteit, historie, water, consumptie, biodiversiteit, materialen, mens, gebruik en gebouw zijn als uitgangspunten tijdens het ontwerpproces genomen om de juiste keuzes te kunnen maken in het waarmaken van de gestelde ambities. Een gezonde luchtkwaliteit, daglicht en een aangenaam thermische en akoestisch comfort vormden de basis voor het ontwerp.

Oude beelden werden los gelaten om een circulair ontwerp te realiseren. We hebben onszelf uitgedaagd om op een creatieve manier bestaande producten en materialen te transformeren en te combineren met regionale of gerecyclede grondstoffen om zo een omgeving te creëren waar mensen zich vrij kunnen bewegen en zich geborgen voelen.

 

Kunst

Ook de toepassing van kunst speelt een essentiële rol in de verbinding tussen binnen en buiten. De kunstwerken van Linda Overzee en Claudy Jongstra weerspiegelen de rijkdom en kwaliteit van natuurlijke materialen die de aarde te bieden heeft en dragen bij aan het creëren van een gezonde werkomgeving. Beide werken zijn het resultaat van de inzet van oude technieken en ambachten en kenmerken zich door een bijzondere gelaagdheid en de toepassing van natuurlijke materialen. Elk kunstwerk is uitgevoerd in een eigen, uniek kleurpalet.