Spring naar content

Het gerenoveerde gebouw combineert onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg onder een dak. De oorspronkelijke brutalistische betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen en vormt naast de gebruikers het uitgangspunt voor het ontwerp. Bij de start is de Japanse tuin, bekend om zijn natuurlijke perfectie, als inspiratie genomen.

Bij de start van het ontwerp van het interieur is de Japanse tuin als uitgangspunt genomen. Het idee achter de Japanse tuin is dat een natuurlijk landschap wordt aangelegd, maar dan in perfectie. De tuinen stralen rust en sereniteit uit. In dit interieur wordt deze perfectie weerspiegeld in zowel de heldere en minimalistische indeling, als ook in de keuze van materialen. Strakke, witte meubels en gietvloeren zijn verrijkt door grote tapijten. De toepassing van natuurlijke groen-blauw kleuren in combinatie met warme houttinten, vormen een mooi contrast met het karakteristieke beton van het gebouw en versterken daarmee het originele karakter.

OpdrachtgeverRadboud Universiteit
LocatieNijmegen
Opleverdatum2017
Oppervlakte23.640 m2
AardRenovatie, nieuwbouw
FunctieEntree, wachtruimtes, kiosk, klaslokalen, collegezalen, studentenbar, fantoomzalen, kantoren
Doorlopen fasenVO, DO, DO+, UI
I.s.m.Wiegerinck Architecten, Inbo
AwardsNRP Gulden Feniks, Nijmeegse Architectuurprijs, genomineerd voor European Healthcare Design Award

Bij het inrichten van het Kliniekenplein stond de behoefte van de verschillende patiënten centraal:  het plein moet helder, overzichtelijk en aangenaam ogen. Na het aanmelden van de patiënten aan de ontvangstbalie, worden ze doorverwezen naar de juiste wachtruimte. Deze wachtruimtes zijn allemaal zichtbaar op het Kliniekenplein gelegen en worden omsloten door wachtbanken met een hoge rugleuning richting het plein. Zo ervaren wachtende patiënten zowel privacy als veiligheid. Om daarnaast de kans op angstgevoelens bij deze patiëntengroepen te voorkomen, zijn er geen directe Tandheelkundige referenties aanwezig. Op het Kliniekenplein bevindt zich tevens een restauratieve voorziening. Door over het uitgifte gebied een open dakconstructie te maken hebben we een meer beschutte plek gemaakt, die het verblijf meer aangenaam maakt. Door warme houttinten  te combineren met de zachtheid van tapijt wordt dit gevoel nog verder versterkt.

Aan de kant van de hoogbouw verbindt een vide de begane grond met de kelder. Via een brug over deze vide is het Studiecentrum bereikbaar. Het Studiecentrum ademt de sfeer en identiteit van Tandheelkunde uit door het tonen van historische en moderne tandheelkundige apparatuur en technieken. Binnen het studiecentrum hebben we een aangenaam studielandschap met lichte en open studie- en overlegplekken gecreëerd. De nieuwe glazen gevel biedt volop uitzicht over de groene campus en de verdiepingshoogte van zo’n 5 meter maakt dat dit gebied een zeer aangename plek is geworden om te leren, te ontplooien en samen te werken. We hebben de ruimte daarvoor optimaal ingericht met een minimum aan middelen om de ruimtelijkheid zijn werk te laten doen.

Op de eerste en tweede verdieping ligt de onderwijspraktijk. Hier worden patiënten geholpen door studenten Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Op de derde verdieping ligt het skills lab en het onderzoekslaboratorium. Hier oefenen studenten technieken en ingrepen op zogenaamde ‘mock-ups’.  Op al deze verdiepingen hebben we de gevelzijdes een eenduidig, helder, licht en gebalanceerd kleurenpalet gegeven terwijl de kernen extra krachtig in donkere kleuren zijn uitgewerkt, waardoor beide elkaar versterken.