High Tech Campus
Vervolg tekst
Rond de laboratoria van het befaamde Philips NatLab is de High Tech Campus gerealiseerd, zij vormt het hart van de Research & Development activiteiten van Philips en een aantal geselecteerde externe partners.
Sleutelbegrip in het functioneren van de campus is synergie.
De ruimtelijke organisatie en de architectuur op het terrein zijn afgestemd op de wens van de initiatiefnemer om interactie en teamwork te faciliteren tussen de verschillende onderzoeksgroepen die er werken, en een klimaat te scheppen waarin de hoogopgeleide professionals worden gestimuleerd om ideeën en kennis te delen.
Het masterplan is ontwikkeld door INBO en JHK Architecten in samenwerking met de stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten van Juurlink en Geluk. In The Strip zijn allerlei centrale voorzieningen geconcentreerd, waaronder een variëteit aan verschillende horecavestigingen: The Mart, The Lounge, het Grand Café, infocafé The Strip en het Food Court. Zij bieden plaats aan minimaal 100 en maximaal 850 bezoekers. Enkele duizenden gebruikers kiezen er dagelijks een plek voor een snelle boterham, een buffet-lunch, of een uitgebreide à la carte maaltijd.
Voor het interieurontwerp van The Strip schakelde JHK Odette Ex van het bureau Ex Interiors in. Naast de ontwikkeling van de diverse concepten en het ontwerpen van de verschillende horecainterieurs ging het ook om het ontwerp van een vergadercentrum met een auditorium, enkele lunchkamers en enkele kleinere zalen. JHK gaf
Ex Interiors alle ruimte een eigen signatuur aan het ontwerp te geven. Het interieurontwerp moest rekening houden met de horecaformules die door adviseur Vijverborgh werden ontwikkeld. Vijverborgh voedde de interieurarchitecte met kennis over keukenapparatuur en logistiek, en kon door middel van randvoorwaarden aangeven hoe de sferen binnen de verschillende restaurants begrepen konden worden. Ex Interiors zorgde voor een consequente doorvoering en toetsing van de basisideeën aan het overkoepelende beeld, in ieder denkbaar detail: materiaal, kleur, verlichting, routing, vloer, ruimtelijke organisatie, budgetbewaking, meubelkeuzes.
Voor speciale onderdelen van het proces werden gespecialiseerde partners benaderd. Zo speelde ARPALIGHT een essentiële rol in de ontwikkeling van speciaal voor dit project ontworpen armaturen, die zoveel mogelijk op basis van Philips technologie werden gerealiseerd. Uitgangspunt in het verlichtingsplan was het maximaal ontzien van het houten plafond omdat dit een sterk beeldbepalend element van de architectuur is. Voor de foto- en typografische elementen in het ruimtelijk ontwerp werd samengewerkt met de grafisch ontwerpers van OPERA. Vooral de grote fotoprints die op het glas rond de keukens en andere bijzondere delen van het interieur zijn aangebracht, zijn beeldbepalende elementen in de restaurants.
JHK realiseerde een stoer, zuinig en ‘autonoom’ gebouw. De interieurs dienden in harmonie te zijn met deze architectonische grammatica en die waar mogelijk te versterken. Tegelijk was het wenselijk om in de verschillende ruimtes comfort, visuele attractiviteit en een verantwoorde exploitatie te bewerkstelligen die typerend zijn voor de hedendaagse horeca en congrescentra. De strikte grammatica in combinatie met een rijke vocabulaire hebben van The Strip een aantrekkelijke en functionele voorziening gemaakt. Vijverborgh bestempelt het interieur van The Strip als ‘toonaangevend voor Europa en waarschijnlijk zelfs de wereld.
Tekst: SENDER / editors (Gert Staal)